Pokerside på vej

Jeg spiller en del freeroll-poker, og gør mig af og til nogle overvejelser undervejs om spillet. Og da jeg efterhånden har spillet med i en hel del freeroll-turneringer, så er det også blevet til en hel del overvejelser. Dem har jeg nu nedfældet nogle af her i min blog. Måske til glæde for andre glade amatører, der gerne vil have et godt råd eller to, som er en anelse mere komplicerede end rådet: "Vis aldrig de andre dine kort". Og måske vil du også gerne læse mig lidt i kortene. Vi kunne jo rende på hinanden i en turnering derude i cyberspace en eller anden god gang...

Flere guldkorn vil blive fyldt på, efterhånden som jeg genkalder mig dem.

Bruger man mine råd i pengeturneringer, så må jeg lige advare om, at jeg selv nok ville være væsentligt mere forsigtig der, end jeg beskriver i det følgende. Hvad freerolls angår, så er der altid en ny freeroll lige om hjørnet, man kan melde sig til. Spillede jeg om penge, så ville jeg blive så forsigtig i mit spil, at jeg ikke engang tror, det ville være til min egen fordel. Du ville måske derimod være i stand til frit at gøre brug af mine råd, selv om der stod penge på spil. Men så spiller du samtidig på eget ansvar. Så jeg vil altså ikke høre noget negativt mukkeri, hvis mine 'gode råd' får dig til at ryge ud af en turnering. Og så endda lige som det gik allerbedst! Heller ikke dér...

Du har tidligt fået en stærk ikke-bytte hånd i turneringer med bytterunder
- som PokerStars badugi, 2-7, og 5-card draw.
Dit mål er at få så mange som muligt til at betale så meget som muligt, også selv om de ser, at du ikke bytter.
1. At holde en lang Pause
 - inden byt og bet er et vigtigt krydderi i ens spil. Ofte vil modstanderne selv være udmærket klar over de taktiske muligheder i at udsende signaler om forvirring, om manglende overblik og om taktisk forsøg på bluff, ved at man trækker tiden, inden man bytter kort eller better. Alligevel er modstanderens tvivl ofte stor i overvejelserne over, om mon du nu faktisk er den nybegynder, du forsøger at ligne, eller om du faktisk er ude på et taktisk bluff-nummer. Og tiltroen til hans egne korts tilstrækkelighed er samtidig så stor, at han i sidste ende har svært ved ikke at calle dit bet.
2. Pauser af varierende længde
- ved de enkelte byt/bet i hånden forstærker indtrykket af inkompetence og ufrivillig adfærd.
3. Hurtig-bet
Især, hvis du sider sidst-næstsidst i betting-runden bordet rundt, kan et lynhurtigt bet, straks efter at spilleren før dig har tjekket, give indtryk af, at du forsøger ved bluff at bullie de andre til at folde. Bettet skal være højt nok til at give indtryk af, at du vil stjæle potten. Men det må jo ikke være så stort, at det rent faktisk virker. Størrelsen af bettet må man vurdere ud fra sin fornemmelse og erfaring. Men nu ikke for grådig... Er du overbevisende nok, kan forsøget gentages med succes en gang til i samme ånd.
1-2-3. Påfaldende hurtige eller langsomme bets eller byt
- der fanger modstandernes opmærksomhed. Det er, hvad 1, 2 og 3 handler om.
4. Et enkelt ikke-bet. Ikke at bette i en enkelt betting-runde (bedst før sidste bytterunde) kan være det yderligere røgslør, der skjuler for modstanderne, at du har glimrende kort. Det er en mulighed, du må vurdere fornuften i ud fra din fornemmelse for spillet.

Lignende overvejelser som ovenfor gælder ved betningen i hold'em
- Men lad mig lige gentage dem herunder, tilpasset hold'em.

Du har fået en stærk hånd i hold'em, og du ved nu, at du sandsynligvis vil vinde
Dit mål er at få så mange som muligt til at betale så meget som muligt.
A. Pauser:
1. Lang Pause

- inden hvert bet er et vigtigt krydderi i ens spil. Ofte vil modstanderne selv være udmærket klar over de taktiske muligheder i at udsende signaler om forvirring, om manglende overblik og om taktisk forsøg på bluff ved at man trækker tiden, inden man better. Alligevel er modstanderens tvivl ofte stor i overvejelserne over, om mon du nu faktisk er den nybegynder, du forsøger at ligne, eller om du faktisk er ude på et taktisk bluff-nummer. Og tiltroen til hans egne korts tilstrækkelighed er samtidig så stor, at han i sidste ende har svært ved ikke at calle dit bet.
2. Pauser af varierende længde
- ved de enkelte indledende preflop-bet samt bet efter flop, turn og river forstærker indtrykket af inkompetence og ufrivillig nybegynder-adfærd.
3. Hurtig-bet
Især, hvis du sider sidst-næstsidst i betting-runden bordet rundt, kan et lynhurtigt bet, straks efter at spilleren før dig har tjekket, give indtryk af, at du forsøger ved bluff at bullie de andre til at folde. Bettet skal være højt nok til at give indtryk af, at du vil stjæle potten. Men det må jo ikke være så stort, at det rent faktisk virker. Størrelsen af bettet må man vurdere ud fra sin fornemmelse og erfaring. Men nu ikke for grådig... Er du overbevisende nok, kan forsøget gentages med succes en gang til i samme ånd.
1-2-3. Påfaldende hurtige eller langsomme bets
- der fanger modstandernes opmærksomhed. Det er, hvad 1, 2 og 3 handler om.
4. Et enkelt ikke-bet
Ikke at bette i en enkelt betting-runde (bedst efter turnkortet) kan være det yderligere røgslør, der skjuler for modstanderne, at du har glimrende kort. Det er en mulighed, du må vurdere fornuften i ud fra din fornemmelse for spillet.
B. Tøven
Er der modstandere omkring bordet, der gerne better løs i alle hænderne, så lad bare dem føre an. Helt frem til sidste betting-runde. Det er i øvrigt min foretrukne måde at spille. Du caller hvert bet efter en vis tøven - ingen raise endnu. Hvis først du rører for alvor på dig til sidst, så går du lettere under mange modstanderes radar. Ofte vil modstanderen her calle et raise, selvom hans hånd ellers ikke er optimal, måske endda bare med en ace-high hånd. Du kunne jo være ude på at bluffe dig til den pulje, som han har været drivkraften i at få bygget op, tænker han.

To esser på hånden i no limit holdem
Man får ikke noget bedre udgangspunkt end to esser på hånden. Men der er alligevel farer, man bør forsøge at undgå.

Jeg er klar over, at når man får så stærke kort på hånden som to esser, så frister det at få så mange af modstanderne med som muligt, ved at man laver et tempereret indledende bet. For man vil da ikke ligefrem jage folk væk, vel? Men netop det skal man! Det vigtigste er nemlig at undgå blandt andet de dræberstraights, som ellers relativt ofte ses jorde især de forsigtigt spillede AA-hænder i programmerede netpoker-platforme som PartyPoker og PokerStars.

Ofte belønnes et højt udlæg ved to esser på hånden dog med at blive called. Netop fordi det er programmeret poker, så vil der ofte være sørget for modstandere med tilstrækkeligt stærke hænder til at calle et velbegrundet stærkt indledende bet. Dette er dog ud fra mine observationer som spiller - og ikke min ikke-eksisterende viden om programmering af poker-platforme - der har ført mig til den konklusion.

Minimer faren for straights: Bet højt.
For at undgå, at hænder med straight-potentiale deltager i hånden, er det vigtigt at lægge hårdt ud med et præcis så højt indledende bet, at i det mindste små straight-potentielle hænder. Især connectede hænder fra 5-4 til J-10 (se nedenfor hvorfor) vil det være rart at få smidt langt væk inden floppet.

En rimeligt niveau for bet-niveauet ville måske være et bet to-tre gange højere end det, du ville bette ved en AK-hånd - med mindre, selvfølgelig, du er en af dem, der altid går all in med sådan en hånd...

De hænder, der vil calle et så højt bet, vil dels være andre håndpar og dels høje nogenlunde connectede hænder (især hvis de er suitede, da de relativt ofte vinder i netpoker), som A-K eller K-Q.

Sandsynlighed ved straights:
En A-K hånd vil havde mindre sandsynlighed for at ramme en straight, end f.eks en 9-8 hånd. Sandsynligheden stiger, jo flere værdier, der er på hver side af håndens kort. A-K har kun værdier under sig, og kan dermed kun indtage én position øverst i en straight. Her har 9-8 mulighed for at ligge både i bunden (Q-J-10-9-8) og i toppen (9-8-7-6-5) af en straight, samt i de to mellemliggende positioner. Så sandsynligheden for straight for 9-8, og idet hele taget for hænder med fra J-10 ned til 5-4, er fire gange højere end for A-K (og 2-A) med deres ene positionsmulighed. Og den er to gange højere end for K-Q, der (ligesom 3-2) har to mulige positioner. Q-J og 4-3 har hver tre mulige positioner i en straight, så den må du selv lige regne ud. Og så er der jo også andre gode hænder at regne på, som A-Q, A-J, K-J, Q-J...

Faren for en flush:
Viser der sig to kort i samme kulør efter floppet, så vær opmærksom på, om en modstander bliver særligt aggressiv i sine bets. Hvis der så dukker yderligere et kort op i samme farve på turn eller river, så pas på! Ofte sidder en spiller i netpoker, programmeret som det jo er (er det min erfaring), med to kort i samme farve som de tre på bordet. Og dermed har han jo så fået samlet sig en flush.

Faren ved et bluff:
Det aggressive spil hos spilleren, der rammer en flush, vil herefter desværre kun ligne en anden slags spil alt for godt: Den aggressive bluffers. Og da spillere, når puljen er høj, som du har sørget for, at den her er, så vil være mere tilbøjelige til at bluffe, så kan det blive et vanskeligt valg: Fold eller call. Men her satser jeg altså, uanset hvor i stillingen jeg ligger: Så jeg caller. Jeg synes, at det simpelthen er for ærgerligt at lade sig bullie af et bluff til at folde to esser. Og jeg har jo taget de indledende forholdsregler, så godt jeg kunne.

Faren ved to ens på bordet:
Blandt andre farer er to ens kort på bordet, der kunne betyde tre ens hos en modstander. Også det kan få en bluffer til at gå i aktion. Risikoen for tre ens er dog noget mindre end i omaha, hvor advarselslamperne især skal blinke. I hold'em vil jeg også her være tilbøjelig til at holde fast i troen på mine esser. Også selv om de ikke skulle få hjælp fra bordet.

Faren for den skjulte tre ens:
Værst er det mindre par end dine to esser på en modstanders hånd. Det er, hvis han får hjælp fra bordet til tre ens. For her bliver jeg i det mindste altid fanget på den gale fod. Og så ryger puljen jo andetsteds hen med alle mine satsede chips.

Taber jeg en stor hånd, som sådan en med to esser, hvor modstanderne har callet alt det, jeg ønskede mig, er det som regel slut for min videre deltagelse. Enten ryger jeg ud i selve duellen. Eller også har jeg mistet så mange af mine chips, at jeg bliver sur og dermed ustabil i mit spil. Og så ryger jeg alligevel ud snart efter.


Et lille par på hånden i no limit holdem
Jeg forholder mig noget forskelligt ved den indledende betting, når jeg får et mindre par på hånden:
1. Hvis jeg ligger low i chips:
Altid all in. Uanset om jeg modtager signaler fra en modstander om en stærk hånd, måske et højere par end mit eget, så går jeg altid all in her. Dels finder jeg det værd at satse på at få bragt mig frem i stillingen frem for at blive hængende bagude og ligne en agterlanterne. Og dels vil jeg prøve at forhindre for mange i at gå med, da flere hænder sandsynligvis vil slå et lille par. Med mindre, selvfølgelig, at jeg er så heldig at få tre ens eller højere ved hjælp fra bordet. Men som udgangs punkt vil én modstander, sandsynligvis med to højere, ikke-ens kort, som f.eks AK, være at foretrække. Her vil odds for overlevelse og dubbel-up ligge i omegnen af 50%. Hvis flere deltager i hånden, falder det odds naturligvis, omend for en højere gevinst.
2. Hvis jeg ligger langt fremme i stillingen:
A. Jeg prioriterer at beholde min position
Så jeg better lavt i indledende betting-runde. Jeg vil ikke risikere at tabe for mange chips ved et hårdt udlæg, hvor man endnu ikke ved, hvad bordet eller modstandernes hænder har at byde ind med. Skulle man komme til at gå med, på trods af at puljen er blevet meget stor på grund af høje indledende bets, så kan puljen friste til ufornuftigt at fortsætte med at calle høje bets efter turn- og riverkortene, eller "go fishing" efter gode kort. Også selvom man ikke lige fik de kort på bordet i floppet, som man kunne have ønsket sig. Derfor mener jeg, det er bedre for mig bare at sidde udenfor her.
B. For at bullie modstanderne: All in hele tiden.
Den stil er ikke lige mig. Men nogle spillere forsøger at udnytte fordelen ved en stor chipstak ved at gå all in, når hånden indbyder bare den mindste smule til det. Her bliver små par på hånden selvfølgelig også straks anvendelige. Især hvis der blot er få aktive spillere omkring bordet, kan det lade sig gøre at holde den taktik kørende i nogen tid. Men jeg ser sjældent de spillere, der på den måde skalter med formuen, nå særligt langt i turneringen. Så jeg tror altså ikke, at det er en særlig klog omgang med en fordelagtig position. Jeg tror, at visse typer elsker at bruge bullie-faconen så meget, at den nærmest tager overhånd

Jeg spiller kun bullieagtigt selv, hvis jeg i virkeligheden er så træt, at jeg ikke kan forestille mig at spille poker flere timer endnu. Og så går der ofte ikke længe, inden jeg kan få lov til at se dyner.

Stikord:
Ved få modstandere om bordet: Småbets hele tiden for at stjæle puljer. Samtidig skaber det usikkerhed om, hvornår jeg virkelig har en god hånd. Desuden får modstanderen en følelse af, at jeg faktisk får gode hænder hele tiden. Det kan gå mod mindre erfarne spillere.